Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Άμεση εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στους 4 από τους 5 δήμους του ν. Ρεθύμνου: Ενημερωτικό Σημείωμα από τον Στέλιο Ορφανουδάκη



Συνεδρίαση Τριμερών Επιτροπών για την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου Την Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των τριμερών επιτροπών του Νομού Ρεθύμνου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, που αφορά τους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων. Ομόφωνα αποφασίστηκε στους Δήμους Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων να εφαρμοστεί άμεσα, από το σχολικό έτος 2018-2019, η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Ομόφωνα αποφασίστηκε στους Δήμους Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων να εφαρμοστεί άμεσα, από το σχολικό έτος 2018-2019, η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Στο Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι υποδομές των νηπιαγωγείων εκτός πόλης είναι επαρκείς και κατάλληλες, αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο ο προβληματισμός ότι δεν υπάρχουν χώροι για να στεγάσουν τον αριθμό των επιπλέον μαθητών, στα νηπιαγωγεία της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν από την υπηρεσία, οι αίθουσες που απαιτούνται για να φιλοξενήσουν περίπου τους 800 μαθητές (προνήπια – νήπια) στα νηπιαγωγεία της πόλης είναι 40, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 διαθέσιμες αίθουσες.
Τόσο ο διευθυντής εκπαίδευσης Ρεθύμνου, όσο κι ο Δήμαρχος Ρεθύμνου δεν στήριξαν την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος με το παραπάνω σκεπτικό. Ως πρόεδρος σωματείου, υποστήριξα ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση καθολικά στον νομό και παράλληλα να ασκηθούν οι πιέσεις που χρειάζονται. Αυτό που μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ήταν ότι ο δήμος Ρεθύμνου δεσμεύτηκε ότι δεν θα εξαντλήσει την τριετία που προβλέπει ο νόμος για καθολική εφαρμογή, αλλά θα εφαρμόσει την δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2019-2020, μιας κι η επόμενη χρονιά (2018-2019) θα είναι προπορασκευαστική χρονιά διαμόρφωσης των χώρων που απαιτούνται.
Επομένως, από τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του δήμου, θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλο τον νομό Ρεθύμνου η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Ως οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διαμορφωθούν όλες οι απαιτούμενες συνθήκες για άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου