Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους 6 από τους 8 δήμους του ν. Ηρακλείου: Ενημέρωση από τον Γιώργο Μακράκη



Τη Μ. Δευτέρα (2-4-2018) ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών ανά δήμο στο νομό Ηρακλείου με θέμα συζήτησης την εφαρμογή της  Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Οι τριμερείς επιτροπές απαρτίζονται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. νομού Ηρακλείου, τον δήμαρχο του κάθε δήμου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η θέση του Συλλόγου μας και συνολικά του Κλάδου είναι η άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η άμεση και καθολική εφαρμογή οφείλει να γίνει στόχος της Πολιτείας αλλά και της Αυτοδιοίκησης, η οποία καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και στην γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Οι τριμερείς επιτροπές, που συνεδρίασαν στις 2-4-2018 στους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας, συμφώνησαν ομόφωνα στην άμεση υλοποίηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (από το σχολικό έτος 2018 – 2019)  στα νηπιαγωγεία αυτών των περιοχών.

Τη Μ. Τρίτη  (3-4-2018) συνεδρίασαν οι αντίστοιχες επιτροπές στους δήμους Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου και Μαλεβιζίου.
Στους δύο πρώτους δήμους (Μινώα και Βιάννου) οι τριμερείς επιτροπές συμφώνησαν ομόφωνα στην άμεση υλοποίηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019).
Στο δήμο Μαλεβίζιου η δημοτική αρχή συμφώνησε στην ανάγκη υλοποίησης και εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ωστόσο ζητήθηκε χρονική παράταση κατά ένα σχολικό έτος, καθώς με βάση το μαθητικό δυναμικό (νήπια και προνήπια) και τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές δεν καθίσταται εφικτό να εφαρμοστεί άμεσα η υποχρεωτικότητα από το επόμενο σχολικό έτος. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Γαζίου και της Αγ. Μαρίνας, λόγω της έλλειψης κτιριακών υποδομών. Το επόμενο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020. Μάλιστα, ένα πιθανό σενάριο είναι πως η μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου σε νέο κτίριο δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα νέο νηπιαγωγείο σ’ ένα μέρος του σχολικού κτιρίου, που στεγάζεται μέχρι σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Την Τρίτη (10-4-2018) συνεδρίασαν οι τριμερείς επιτροπές των δήμων Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων.  Η τριμερής επιτροπή στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων κατά πλειοψηφία αποφάσισε την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 (υπέρ ψήφισαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου- κατά ο Δήμαρχος που ζήτησε παράταση της εφαρμογής για ένα έτος).
Στο δήμο Ηρακλείου η δημοτική αρχή συμφώνησε στην ανάγκη υλοποίησης και εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ωστόσο ζητήθηκε χρονική παράταση κατά ένα σχολικό έτος, καθώς με βάση το μαθητικό δυναμικό (νήπια και προνήπια) και τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές δεν καθίσταται εφικτό να εφαρμοστεί άμεσα η υποχρεωτικότητα από το επόμενο σχολικό έτος. Ειδικότερα στο δήμο Ηρακλείου οι κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές αρκετών νηπιαγωγείων είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Πέρα από τη θέση του εκπαιδευτικού κινήματος τονίσαμε παράλληλα και την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων, καθώς υπάρχουν απαλλοτριωμένα οικόπεδα για χρήση ως σχολικά κτίρια. Αποτελεί ευθύνη των δήμων και της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσουν τα απαιτούμενα έργα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Την Πέμπτη (12-4-2018) συνεδρίασε η αντίστοιχη επιτροπή του δήμου Χερσονήσου, που κατά πλειοψηφία αποφάσισε την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 (υπέρ ψήφισαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου- κατά ο Δήμαρχος που ζήτησε παράταση της εφαρμογής για ένα έτος).

Συνοψίζοντας τις εισηγήσεις των τριμερών επιτροπών η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα υλοποιηθεί στους 6 από τους 8 δήμους του νομού Ηρακλείου από το σχολικό έτος 2018-2019.

 Η εξέλιξη αυτή, έστω και της σταδιακής εφαρμογής σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτελεί τεράστιας σημασίας ζήτημα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 - 5 ετών, καθώς πρώτα και κύρια η δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση είναι μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση του παιδιού και συντελεί στην κατάλληλη προετοιμασία κι ομαλή μετάβαση στην Α΄ Δημοτικού. Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, εξασφαλίζει την εξομάλυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί αντισταθμιστικά για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, αίροντας την κοινωνική αδικία προνήπια να έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε  δημόσια Νηπιαγωγεία και προνήπια να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα.

 Από την άλλη πλευρά, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως 4 χρονών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε  κάποια στιγμή κάθε παιδί να έχει θέση σε  δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής. Να πάψει σιγά σιγά το φαινόμενο χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο να «μένουν εκτός» από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις. Επιπλέον απαλλάσσει τους γονείς των προνηπίων από το κυνήγι των κουπονιών (vouchers), που μετατρέπει σε ιδιωτικό και «επί πληρωμή» κάτι που πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου